Blogs

In dit artikel vragen we de bestuursleden naar hun ervaring van queer en Hindostaans zijn en op welke manier geschiedenis hierin een rol heeft gespeeld.

Lees het volledige artikel hier

In de afgelopen weken hebben we diverse sporen van de LGBTQIAA+ gemeenschap besproken. In dit laatste artikel kijken we naar de laatste twee letters van deze afkorting door te kijken naar het fenomeen brahmacharya via het verhaal van Bhishma. Is deze levensstijl te rijmen met aseksualiteit of aromantisch zijn?

Lees het hele artikel hier

Lord of the senses is geschreven door Vikram Kolmannskog, een queer man met een Indiase moeder en een Noorweegse vader. Dit boek is een seksuele reis naar verschillende lagen van Indiase identiteiten van Oslo tot Mumbai, en van Berlijn tot in Delhi. Een homo-erotisch boek met eenentwintig korte inspirerende verhalen waarin verschillende lagen van verlangens, seks, fantasieën, liefde, spiritualiteit en identiteit samenkomen.

Voor Indian History Month 2022 schreef Fazle Shairmahomed een review van dit boek. Lees zijn hele review hier

Hindostaans zijn heeft te maken met Nederland, Suriname en India. Als we terug gaan naar de roots zijn Hindostanen Zuid-Aziatisch. Om ons te verdiepen in deze Aziatische identiteit t.o.v. de queer identiteit gingen de bestuursleden Kai Bhawanibhiek van Hindostaans & Queer en Maud Jing Qin Gerretsen van Asian Raisins in gesprek met elkaar.

Lees het volledige gesprek tussen beide hier

In 2018 schreef Louise Autar ter afronding van haar research master Gender & Ethnicity een scriptie over de praktijkervaringen van beoefenaars van londa ke naach, de nachaniyas, in Nederland in de afgelopen twintig jaar. In dit artikel interviewt Wedica (WP) Louise Autar (LA) met als hoofdvraag: welke link is er tussen de Hindostaanse traditie ‘londa ke naach’ en queerness?

Lees het heel interview met Louise Autar hier


Dit boek is een verzameling van werken: essays, analyses enzovoort. Allen met thema’s gerelateerd aan India en queerness, sommige heel juridisch ingestoken en andere erg filosofisch, religieus, of geschiedkundig (en alles hiertussen). Eigenlijk voor ieder wat wils. Bij het lezen van het juridische deel van Queering India werd Kai Bhawanibhiek nieuwsgierig naar het pad dat Hindostaanse queer mensen hebben afgelegd, vergeleken met Indiase queer mensen. Hij dook hiervoor de geschiedenis in en schreef een bookreview.

Lees zijn hele boekreview hier

Wat kan je doen als je echtgenoot plots overlijdt zonder nageslacht? Dit is een vraag waar twee koninginnen mee geconfronteerd worden als koning Dilipa overlijdt. Met hulp schenken de koninginnen uiteindelijk het leven aan Bhagiratha op basis van plichtsbesef, al lijkt er tussen hen meer te spelen dan alleen plicht…

Lees het hele verhaal van Bhagiratha’s moeder hier

Queerness is in de Hindostaanse geschiedenis altijd al aanwezig geweest. Een relatief bekend voorbeeld hiervan is het bestaan van de Hijra (spreekt uit als Hiedj-ra), een groep mensen in India die onder het derde gender vallen. Rocher Koendjbiharie schreef een artikel over de hijra. Met het stuk eert hij het bestaan van de Hijra’s en blikt terug op hun verleden.

Lees het hele artikel van Rocher Koendjbiharie hier

Voor Indian History Month 2022 vroegen wij aan het platform ‘mijn Hindoeïsme’ om queerness in het Hindoeïsme te onderzoeken. Zij gingen enthousiast op onderzoek uit en hebben een artikel geschreven, welke is opgedeeld in: de derde natuur, de geschriften en trouwen.

Lees het hele artikel van http://www.mijnhindoeisme.nl hier

Één van de meest interessante voorbeelden van queerness in de Mahabharata is het verhaal van Amba, Shikhandini en Shikhandi…allemaal namen van dezelfde persoon! Amba’s leven wordt op zijn kop gezet wanneer zij met haar zussen wordt ontvoerd door Bhishma, met als doel een huwelijk met zijn broer. Wat volgt is een verhaal van doorzettingsvermogen en wraak, getekend door genderfluïditeit.

Lees het hele artikel over Shikhandi hier

Je thuis voelen binnen je cultuur is niet altijd een natuurlijk gegeven, vooral als je queer bent. In dit persoonlijke artikel vertelt Louise Autar over haar eigen weg naar het reclaimen van henna en hoe je delen van je cultuur soms nieuw leven kan inblazen om meer te passen in het leven dat je leidt in plaats van het leven dat je zou moeten leiden.

Lees het artikel over ‘henna als queer practice’ van Louise Autar hier

Fire is één van de eerste Bollywood films met aandacht voor homoseksualiteit, waar een lesbische relatie in voor komt. Toen de film in de jaren ’90 werd vertoond in Indiase bioscopen, zijn er meerdere homofobe acties in het land geweest: theaters werden in brand gestoken, posters van de film werden vernield, kassamedewerkers van bioscopen werden bedreigd en de film werd in sommige bioscopen van het land niet meer gedraaid. De film heeft veel teweeg gebracht en een publiek dialoog gecreëerd over onder andere homoseksualiteit en de vrijheid van meningsuiting.

Voor Indian History Month 2022 schreef Santoecha Rangai een review over de film. Lees haar hele review hier

Zo groot als de Mahabharata is, zo belangrijk is ook het personage Arjuna. Hij is één van de belangrijkste strijders en staat daarnaast ook bekend om zijn innige vriendschap met Krishna.

Wat minder bekend is, is dat Arjuna op een gegeven moment wordt vervloekt door de apsara Urvashi, wat leidt tot Arjuna’s transformatie naar Brihanalla!

Lees het hele artikel hier

In 2018 werd er door de Indiase rechtbank een streep gehaald door een wet in India, die stamde uit de koloniale tijd in 1860 en geslachtsgemeenschap tussen mensen van hetzelfde geslacht verbood. Een overwinning voor de LHBTI gemeenschap en iedereen die strijd voor gelijke mensenrechten. De afschaffing van deze wet was aanleiding voor het boek ‘tussen liefdevolle omarming en resolute verstoting’.

Voor Indian History Month 2022 schreef Maithili Bansie een review van dit boek. Lees haar hele review hier

Queer in het licht

Voor Hindostaans&Queer schreef Viney Akbarsing een recensie over Queer in het Licht

De hele recensie is hier te lezen

“Geen enkele persoon is harder voor de Hindo(e)staanse gemeenschap, dan een Hindo(e)staan zelf”

In 2017 schreef Shirodj Raghoenath een artikel voor ExpresZo.nl over zijn coming out. Een treffend artikel, waarin actuele pijnpunten van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap aan bod komen.

Lees het hele artikel van Shirodj hier

“De wereld wacht op jou”

Cheyenne Smaal is oa Hindostaanse, trans vrouw en bewoner van Amsterdam. In het kader van pride week 2021, werd zij geïnterviewd door de gemeente Amsterdam.  

Ze vertelt over haar ervaring als trans vrouw in Amsterdam Zuidoost. Ook vertelt ze wat haar heeft bewogen, om haar genderidentiteit in te zetten als inspiratie. Tenslotte geeft ze in het interview tips aan jongeren, die hetzelfde mee maken als haar.

Lees het hele interview hier

De kruising in juni

Rocher Koendjbiharie schreef op zijn website http://www.rocherkoendjbiharie.com een mooie blog over de kruising van zijn identiteiten in de maand juni.

‘Juni is vanaf dit jaar belangrijker omdat LHBTQIA+ verzet en vrijheid samenkomen met bewustzijn en zichtbaarheid over de Hindostaanse geschiedenis. Deze twee verschillende aspecten kruisen elkaar en leven samen in deze maand, net zoals ze kruisen en samenleven in mijn identiteit’.

Lees zijn hele blog hier

Terugblik op tijdschrift Ashanti ’80 door Hindostaanse queers anno nu

Naar aanleiding van de LHBTI- gerelateerde artikelen van Ashanti heeft Hindostaans&Queer in samenwerking met Rocher Koendjbiharie (www.rocherkoendjbiharie.com) en Natasja Chedalal (www.natasjawrites.com) een artikel geschreven. We geven onze kijk op de artikelen als Hindostaanse queers anno 2021.

Lees het hele artikel hier

Indian History Month 2021

Het Sarnámihuis organiseert ieder jaar Indian History Month. Dit jaar is Hindostaans&Queer een van de samenwerkingspartners. Het thema van Indian History Month 2021 is #ASHANTI, vernoemd naar de feministische vrouwenkrant ASHANTI, opgezet door Hindostaanse activisten in de jaren ‘80. Zij hebben in de jaren ’80 meerdere artikelen gewijd aan LHBTI gerelateerde zaken en op die manier een bijdrage geleverd op het gebied van LHBTI emancipatie. Lees de artikelen door op de linkjes te klikken.

Artikel ‘Homofilie’
Artikel ‘Als je van vrouwen en mannen houdt’
Artikel ‘Ze zagen haar als mijn vriend’
Artikel ‘Studiedag over de norm van heteroseksualiteit’

‘Spreek openlijk je steun uit voor de LHBTI-gemeenschap. We hebben het echt nodig, zeker van de Hindostaanse gemeenschap’ 

In 2020 vertelde Wedica Premchand in een interview met HÏVAN-community over haar coming out en wat het bespreekbaar maken van taboe onderwerpen zo lastig maakt binnen de Hindostaanse gemeenschap.

Lees het hele interview van Wedica met HÏVAN hier

Tritiya prakriti oftewel het derde gender

Emeritus hoogleraar Chan Choennie schreef voor Hindorama een artikel over Tritiya Prakriti oftewel het derde gender.
Lees het hele artikel in Hindorama hier

“Mij was wijsgemaakt dat ik niet homoseksueel én islamitisch kan zijn. Tot ik leerde dat ik niet hoef te kiezen”

Journalist Tahrim Ramdjan schreef voor De Correspondent een prachtig stuk over zijn Surinaams-Hindoestaans islamitische queer identiteit.
Lees het hele artikel van Tahrim Ramdjan in De Correspondent hier

Londa ke naach

Londa ke naach betekent letterlijk vertaald ‘dans van de jongen’. De londa ke naach is een dans-performance dat wordt opgevoerd door een man, die verkleed is als vrouw. Het is op vrijwel elk Surinaams-Hindostaans hindoehuwelijk te zien en soms ook op moeran-sanskaars.
Ik heb mij altijd afgevraagd waar deze traditie vandaan komt. Mogelijk is een antwoord te vinden in de hijra-cultuur. Hiervoor moeten we terug naar de oude heilige geschriften van de hindoes uit de Vedische tijd, waarin wordt gesproken over de ‘tritiya prakriti’ oftewel derde sekse. 

Lees verder

“Maar jij ziet er helemaal niet gay uit!”

Dit is iets wat LHBTI’ers vaak te horen krijgen, ook ik. Hoe komt het nou dat mensen dat vinden en zeggen? En hoe ziet een gay-persoon eruit of hoe hoort zo iemand eruit te zien? Om beter te kunnen snappen waar deze uitspraak vandaan komt moeten we ‘de astronaut’ erbij halen. Dit is een illustratieve weergave over wat sekse, genderidentiteit, seksuele oriëntatie en genderexpressie zijn en hoe deze zaken door de meeste mensen door elkaar worden gehaald, maar eigenlijk los staan van elkaar.

Lees verder

Lesbian Visibility Day

26 april 2020 was het Lesbian Visibility Day. Zichtbaar jezelf kunnen zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In maar liefst 46 van de 193 landen in de wereld die lid zijn van de NAVO, is het als vrouw strafbaar om seks te hebben met een andere vrouw (ILGA, 2019). Veel lesbische vrouwen blijven hierom vaak liever onder de radar, want zichtbaar worden kan negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Lees verder