Blogs

Tritiya prakriti oftewel het derde gender

Emeritus hoogleraar Chan Choennie schreef voor Hindorama een artikel over Tritiya Prakriti oftewel het derde gender.
Lees het hele artikel in Hindorama hier

“Mij was wijsgemaakt dat ik niet homoseksueel én islamitisch kan zijn. Tot ik leerde dat ik niet hoef te kiezen”

Journalist Tahrim Ramdjan schreef voor De Correspondent een prachtig stuk over zijn Surinaams-Hindoestaans islamitische queer identiteit.
Lees het hele artikel van Tahrim Ramdjan in De Correspondent hier

Londa ke naach

Londa ke naach betekent letterlijk vertaald ‘dans van de jongen’. De londa ke naach is een dans-performance dat wordt opgevoerd door een man, die verkleed is als vrouw. Het is op vrijwel elk Surinaams-Hindostaans hindoehuwelijk te zien en soms ook op moeran-sanskaars.
Ik heb mij altijd afgevraagd waar deze traditie vandaan komt. Mogelijk is een antwoord te vinden in de hijra-cultuur. Hiervoor moeten we terug naar de oude heilige geschriften van de hindoes uit de Vedische tijd, waarin wordt gesproken over de ‘tritiya prakriti’ oftewel derde sekse. 

Lees verder

‘Maar jij ziet er helemaal niet gay uit!’

Dit is iets wat LHBTI’ers vaak te horen krijgen, ook ik. Hoe komt het nou dat mensen dat vinden en zeggen? En hoe ziet een gay-persoon eruit of hoe hoort zo iemand eruit te zien? Om beter te kunnen snappen waar deze uitspraak vandaan komt moeten we ‘de astronaut’ erbij halen. Dit is een illustratieve weergave over wat sekse, genderidentiteit, seksuele oriëntatie en genderexpressie zijn en hoe deze zaken door de meeste mensen door elkaar worden gehaald, maar eigenlijk los staan van elkaar.

Lees verder

Lesbian Visibility Day

26 april 2020 was het Lesbian Visibility Day. Zichtbaar jezelf kunnen zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In maar liefst 46 van de 193 landen in de wereld die lid zijn van de NAVO, is het als vrouw strafbaar om seks te hebben met een andere vrouw (ILGA, 2019). Veel lesbische vrouwen blijven hierom vaak liever onder de radar, want zichtbaar worden kan negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Lees verder