Blogs

Queer in het licht

Voor Hindostaans&Queer schreef Viney Akbarsing een recensie over Queer in het Licht

De hele recensie is hier te lezen

“Geen enkele persoon is harder voor de Hindo(e)staanse gemeenschap, dan een Hindo(e)staan zelf”

In 2017 schreef Shirodj Raghoenath een artikel voor ExpresZo.nl over zijn coming out. Een treffend artikel, waarin actuele pijnpunten van de Surinaams-Hindostaanse gemeenschap aan bod komen.

Lees het hele artikel van Shirodj hier

“De wereld wacht op jou”

Cheyenne Smaal is oa Hindostaanse, trans vrouw en bewoner van Amsterdam. In het kader van pride week 2021, werd zij geïnterviewd door de gemeente Amsterdam.  

Ze vertelt over haar ervaring als trans vrouw in Amsterdam Zuidoost. Ook vertelt ze wat haar heeft bewogen, om haar genderidentiteit in te zetten als inspiratie. Tenslotte geeft ze in het interview tips aan jongeren, die hetzelfde mee maken als haar.

Lees het hele interview hier

De kruising in juni

Rocher Koendjbiharie schreef op zijn website http://www.rocherkoendjbiharie.com een mooie blog over de kruising van zijn identiteiten in de maand juni.

‘Juni is vanaf dit jaar belangrijker omdat LHBTQIA+ verzet en vrijheid samenkomen met bewustzijn en zichtbaarheid over de Hindostaanse geschiedenis. Deze twee verschillende aspecten kruisen elkaar en leven samen in deze maand, net zoals ze kruisen en samenleven in mijn identiteit’.

Lees zijn hele blog hier

Terugblik op tijdschrift Ashanti ’80 door Hindostaanse queers anno nu

Naar aanleiding van de LHBTI- gerelateerde artikelen van Ashanti heeft Hindostaans&Queer in samenwerking met Rocher Koendjbiharie (www.rocherkoendjbiharie.com) en Natasja Chedalal (www.natasjawrites.com) een artikel geschreven. We geven onze kijk op de artikelen als Hindostaanse queers anno 2021.

Lees het hele artikel hier

Indian History Month 2021

Het Sarnámihuis organiseert ieder jaar Indian History Month. Dit jaar is Hindostaans&Queer een van de samenwerkingspartners. Het thema van Indian History Month 2021 is #ASHANTI, vernoemd naar de feministische vrouwenkrant ASHANTI, opgezet door Hindostaanse activisten in de jaren ‘80. Zij hebben in de jaren ’80 meerdere artikelen gewijd aan LHBTI gerelateerde zaken en op die manier een bijdrage geleverd op het gebied van LHBTI emancipatie. Lees de artikelen door op de linkjes te klikken.

Artikel ‘Homofilie’
Artikel ‘Als je van vrouwen en mannen houdt’
Artikel ‘Ze zagen haar als mijn vriend’
Artikel ‘Studiedag over de norm van heteroseksualiteit’

‘Spreek openlijk je steun uit voor de LHBTI-gemeenschap. We hebben het echt nodig, zeker van de Hindostaanse gemeenschap’ 

In 2020 vertelde Wedica Premchand in een interview met HÏVAN-community over haar coming out en wat het bespreekbaar maken van taboe onderwerpen zo lastig maakt binnen de Hindostaanse gemeenschap.

Lees het hele interview van Wedica met HÏVAN hier

Tritiya prakriti oftewel het derde gender

Emeritus hoogleraar Chan Choennie schreef voor Hindorama een artikel over Tritiya Prakriti oftewel het derde gender.
Lees het hele artikel in Hindorama hier

“Mij was wijsgemaakt dat ik niet homoseksueel én islamitisch kan zijn. Tot ik leerde dat ik niet hoef te kiezen”

Journalist Tahrim Ramdjan schreef voor De Correspondent een prachtig stuk over zijn Surinaams-Hindoestaans islamitische queer identiteit.
Lees het hele artikel van Tahrim Ramdjan in De Correspondent hier

Londa ke naach

Londa ke naach betekent letterlijk vertaald ‘dans van de jongen’. De londa ke naach is een dans-performance dat wordt opgevoerd door een man, die verkleed is als vrouw. Het is op vrijwel elk Surinaams-Hindostaans hindoehuwelijk te zien en soms ook op moeran-sanskaars.
Ik heb mij altijd afgevraagd waar deze traditie vandaan komt. Mogelijk is een antwoord te vinden in de hijra-cultuur. Hiervoor moeten we terug naar de oude heilige geschriften van de hindoes uit de Vedische tijd, waarin wordt gesproken over de ‘tritiya prakriti’ oftewel derde sekse. 

Lees verder

“Maar jij ziet er helemaal niet gay uit!”

Dit is iets wat LHBTI’ers vaak te horen krijgen, ook ik. Hoe komt het nou dat mensen dat vinden en zeggen? En hoe ziet een gay-persoon eruit of hoe hoort zo iemand eruit te zien? Om beter te kunnen snappen waar deze uitspraak vandaan komt moeten we ‘de astronaut’ erbij halen. Dit is een illustratieve weergave over wat sekse, genderidentiteit, seksuele oriëntatie en genderexpressie zijn en hoe deze zaken door de meeste mensen door elkaar worden gehaald, maar eigenlijk los staan van elkaar.

Lees verder

Lesbian Visibility Day

26 april 2020 was het Lesbian Visibility Day. Zichtbaar jezelf kunnen zijn is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In maar liefst 46 van de 193 landen in de wereld die lid zijn van de NAVO, is het als vrouw strafbaar om seks te hebben met een andere vrouw (ILGA, 2019). Veel lesbische vrouwen blijven hierom vaak liever onder de radar, want zichtbaar worden kan negatieve gevolgen met zich meebrengen.

Lees verder