‘Maar jij ziet er helemaal niet gay uit!’

Om te beginnen, wat is sekse?
Sekse is het geslacht waar je mee bent geboren. Dat kan als jongen of als meisje en soms worden babys geboren met een intersekse conditie. Dan kan het zo zijn dat het geslacht vanaf de geboorte nog niet helemaal duidelijk is. Vroeger werd er al vrij vroeg na de geboorte gekozen om van zo een baby een jongen of meisje te ‘maken’, maar tegenwoordig wordt er vaak gekozen om hier nog even mee te wachten om te zien welke genderidenteit iemand heeft wanneer die wat ouder is.

Genderidentiteit is het gevoel van man-zijn of vrouw-zijn of geen van beide. Dit is een gevoelsbeleving, die vaak voor de geboorte in onze hersenen worden bepaalt. Wanneer wist je van jezelf dat je een jongen of meisje bent of anders? Wist je dit ooit wel of is dit tijdens je opvoeding door je omgeving voor je bepaald? Heb je er weleens over nagedacht dat je hier iets in te kiezen hebt? Misschien voel jij je voornamelijk man of voornamelijk vrouw, maar niet honderd procent of niet alle dagen van de week. Wie bepaalt wat mannelijk en wat vrouwelijk is? Mannelijkheid en vrouwelijkheid zijn eigenlijk sociale afspraken die tijd- en cultuurgebonden zijn. Denk er maar eens over na: in sommige Afrikaanse culturen dragen mannen make-up en rokken, maar ook iets dichterbij huis in Schotland kent men de kilt (rok voor mannen). Ook zien we de laatste tijd in de Westerse cultuur een verschuiving van genderrollen: het dragen van make-up bij jongens en het dagelijks sportief kleden van meisjes is iets wat mainstream is.

Enkele genderidentiteiten:
– Transgender: Iemand die bij de geboorte een gender kreeg aangewezen dat niet bleek te kloppen met hoe de persoon zich van binnen voelt.
– Cisgender: iemand die bij de geboorte een gender kreeg aangewezen dat klopt met diens gevoel.
– Non-binair: ‘een non-binair persoon is iemand die zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, niet-binaire, genderidentiteit. Dit uit zich soms in de genderexpressie, door mannelijke en vrouwelijke kenmerken te combineren of net te verwerpen. Genderidentiteit en genderexpressie zijn echter niet per definitie met mekaar verbonden. Je kan iemands genderidentiteit niet altijd aflezen van hun genderexpressie’.
Non-binair is een paraplubegrip. Er zijn verschillende termen voor genderidentiteiten die zich buiten het binair gendermodel stellen; “genderqueer”, “gender non-conform”, “agender”, “genderfluïde”, “bigender”,… Deze genderidentiteiten hebben met elkaar gemeen dat ze zich buiten de binaire gendernorm (man-vrouw)bevinden, maar ze verschillen onderling soms subtiel van mekaar. (https://www.trans-missie.com/nl/informatie/over-non-binair/)

Seksuele oriëntatie of seksuele geaardheid, gaat over op wie je verliefd wordt: jongens, meisjes, allebei of het maakt jou niks uit?
– Homoseksueel: man die verliefd wordt op mannen
– Lesbisch: vrouw die verliefd wordt op vrouwen
– Biseksueel: iemand die op de eigen gender en andere genders valt
– Panseksueel: iemand die zich aangetrokken voelt tot iemands persoonlijkheid, ongeacht de sekse.

Genderexpressie is de manier waarop jij jezelf laat zien. Kleed jij je voornamelijk als man of als vrouw? Kijk jij niet naar wat mannelijk of wat vrouwelijk is en uit jij jezelf zoals jij dat fijn vindt, zonder te kijken naar de hokjes van man/vrouw.

Van mensen met een bepaalde seksuele geaardheid wordt vaak gedacht dat iemand ook een bepaalde genderidentiteit heeft, bijvoorbeeld een lesbische vrouw die zich ook meer mannelijk voelt dan niet-lesbische vrouwen. Ook wordt vaak gedacht van een mannelijke vrouw of vrouwelijke man, dat deze persoon op hetzelfde geslacht valt. Dat kan, maar dat hoeft natuurlijk niet altijd zo te zijn.

Ik hoor je nu al denken: ‘maar hoe kan het dan, dat veel homo’s zich zo vrouwelijk uiten?’ Dat zal ik je vertellen: omdat dit mannen zijn, waarvan hun genderexpressie niet in het hedendaags maatschappelijk hokje van man valt. Deze mannen vallen sneller op dan homoseksuele mannen, die zich wel identificeren met de genderidentiteit van man.

Als LHBTI’er val je vaak al buiten de standaard maatschappelijke hokjes van gender- en geaardheid. Het is hierdoor makkelijker om buiten de lijntjes te kleuren van de maatschappij, omdat jij je hier meer bewust van bent dan de mainstream. Als LHBTI’er loop je sneller tegen onzichtbare muren van opgedrongen maatschappelijke rollen aan. Je bent je meer bewust van deze muren, waar heteroseksuelen zich bevinden. Als je al niet binnen deze onzichtbare muren valt, waarom zou je het dan proberen? Waarom en voor wie?

Heb je vragen over ‘de astronaut’? Zou je een keer uitleg of voorlichting willen hierover neem dan gerust contact op via contact@hindostaansenqueer.nl

Gepubliceerd door