Ryan Ramharak

Fotograaf: Ton van der Weerden

Kan je jezelf voorstellen?
Mijn naam is Ryan Rafael Raj Ramharak. Ik ben 28 jaar oud en net getrouwd met mijn man David. We wonen samen in Den Haag. Ik ben non binair en queer. Mijn moeder is Nederlands en mijn vader Hindoestaans.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben beleidsmedewerker voor de rijksoverheid in Den Haag en ik ben politiek actief.

Wat zijn je hobby’s?
Ik hou van films en docu’s en muziek. Ook hou ik van zwemmen en hou ik nog het meest van gezelligheid en samenkomen met leuke mensen.

Wie zijn de belangrijkste mensen in jouw leven?
Allereerst mijn man, David. Daarnaast ook mijn zus, nichtjes, broers en ouders. En sinds een poos dus ook mijn schoonfamilie. Naast deze familie zijn ook mijn vrienden een belangrijk deel van mijn leven.

Fotograaf: Ton van der Weerden


Wanneer wist je van jezelf dat je non binair bent en kan je ons wat meer vertellen over wat het inhoudt om een non binaire identiteit te hebben?
Ik kwam er heel geleidelijk eerst achter dat ik geen vrouw ben terwijl ik wel zo werd gezien en opgevoed. Omdat ik dacht dat er alleen mannen en vrouwen bestonden ging ik er van uit dat ik dan dus wel trans man zou zijn. Maar tijdens mijn transitie merkte ik dat het hokje man ook te klein is. Ik voel me dus geen vrouw en ook geen man. Ik zweef een beetje in de ruimte buiten de hokjes. Ik heb zowel vrouwelijke als mannelijke kanten/expressie.

Wat zijn de leuke dingen en wat zijn de dingen waar je tegen aan loopt?
De leuke dingen zijn de vrijheid die ik neem om me zo min mogelijk aan te trekken van de gendernormen die er in onze maatschappij zijn. Hoe ik me als man of als vrouw zou moeten gedragen. Ik probeer gewoon zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Het minder leuke is dat mensen het niet altijd leuk vinden dat je afwijkt van de norm.Hoe oud was je toen je jouw identiteit kenbaar maakte in je omgeving en hoe reageerde ze erop?
Ik was 23 toen ik vertelde dat ik trans ben en heb in periodes verteld dat ik op vrouwen en later ook op mannen en anderen kan vallen. Mijn ouders vonden dat allemaal zeer lastig en moeilijk. Mijn siblings niet echt.

Hoe heeft jouw queer identiteit jouw leven gevormd?
Ik ben streng christelijk opgevoed maar heb me daar door mijn queer identiteit helemaal van los kunnen maken. Mijn anders zijn dan de norm geeft me ontzettend de ruimte om alles te onderzoeken en overal vraagtekens bij te zetten over waarom het moet zoals we vinden dat het moet als maatschappij.

Welke problemen denk je dat specifiek zijn voor Hindostaanse queer mensen (t.o.v. queer mensen met een andere niet westerse achtergrond)?
Het is heel verschillend in wat voor Hindostaans gezin je opgroeit en hoe cultureel traditioneel je familie is. Omdat ik Nederlands christelijk en deels Hindoestaans ben opgevoed vind ik het altijd lastig deze twee van elkaar te scheiden. Wat hoort nou waar bij? Maar de schaamte die je niet over je familie wil brengen is denk ik wel heel Hindoestaans. En de goedkeuring of afkeuring die oudere familieleden vinden te mogen geven over jouw leven

Zijn er zaken waar jij in de Hindoestaanse gemeenschap tegen aan loopt, met betrekking tot jouw queer identiteit?
De Hindostaanse familieleden waar ik het meest contact mee heb omarmen mij volledig. En dat is denk ik voor veel mensen een mind fuck. Mensen denken dan dat mijn Nederlandse familie vast accepterender zouden zijn dan mijn Hindoestaanse familie maar het is niet zo zwart wit. Het verschilt van persoon tot persoon.

Welke overeenkomsten zie jij tussen queer Hindoestanen en queer mensen van andere etnische achtergronden?
Als je verder terug gaat naar onze roots is er veel meer ruimte voor queer identiteiten. Omdat de Westerse wereld lang erg christelijk is geweest is het binaire en het heteronormatieve perspectief opgelegd. In heel veel niet westerse culturen was vroeger veel meer ruimte voor queer mensen. En daarbij zijn veel niet westere culturen familiegericht en is er niemand zo goed in eigen families oprichten als de queer community.

Waar heb je als Hindostaanse queer behoefte aan?
Meer inzichten in mijn roots en de queers van de hindoestaanse oudheid. En rituelen die we kunnen omzetten naar queer rituelen.

Welk advies zou je de jongere versie van Ryan geven?
Luister goed naar je eigen gevoel. Er is niemand die je beter kent dan jijzelf en niemand die beter weet wat je nodig hebt dan jij zelf!

Heb je nog aanvullingen of dingen die je zou willen zeggen?
Ga onze docu supporten en volg ons op social media @babaenpapa

Fotograaf: Mona van den Berg

Gepubliceerd door